Ben je van plan om jouw woning te kopen of te verkopen? Dan kom je terecht op de zeer dynamische Nederlandse huizenmarkt. Die verandert voortdurend en kent allerlei begrippen waar je misschien nog niet bekend mee bent. Zo krijg je bij de koop- of verkoop van een huis te maken met een zogeheten taxatierapport. Wat is het precies en wat zijn de kosten?
Wat is een taxatierapport?
Ongeveer 70 procent van de bevolking heeft een eigen woning In 2023 besloten 1.73 miljoen Nederlanders te verhuizen, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek.. Voor een reële waardebepaling van een huis is ervaring en kennis nodig. Zodoende neemt een NVM-register taxateur deze taak voor zijn of haar rekening. Alle bevindingen komen terecht in het zogeheten taxatierapport.
De informatie in dit document is doorgaans zeer uitgebreid en noodzakelijk voor iedereen die een woning wil kopen, verkopen of verzekeren. Met behulp van het rapport is het mogelijk om een hypotheek te krijgen voor een bestaande woning. Ook is een taxatie soms wenselijk bij verdeling van een boedel bij echtscheiding of overlijden.
Hoe wordt een taxatierapport opgesteld?
De taxateurs van Voerman Greve gaan zeer secuur te werk. Ons team beschikt over ruime ervaring en geeft een nauwkeurige indicatie van de waarde van een woning. Die informatie komt vervolgens terecht in het taxatierapport. De waarde van een woning is afhankelijk van allerlei factoren. Om een taxatierapport op te stellen kijkt een taxateur onder andere naar de volgende kenmerken:
- De situatie op de woningmarkt.
- De locatie en de ligging van de woning.
- De grootte van het huis.
- De inrichting van het terrein rondom de woning.
- Bereikbaarheid van de woning.
- De huidige staat van het huis, zowel bouwkundig als installatietechnisch.
Welke omstandigheden zijn van invloed op de woningwaarde?
Naast bovengenoemde factoren zijn bepaalde omstandigheden van invloed op de woningwaarde. Denk bijvoorbeeld aan bestemmingsplannen die zijn opgesteld door de gemeente of provincie. Ook kijkt de taxateur naar eventuele plannen in de omgeving, bouwverordeningen, ontheffingen en vergunningen van derden die mogelijk impact hebben op het woonplezier.
Is een taxatierapport altijd verplicht?
Overigens is een taxatierapport niet altijd verplicht. Soms kan er gebruik worden gemaakt van de WOZ-beschikking of een desktop taxatie. Hoe dan ook gaan taxateurs altijd onafhankelijk te werk. Dit betekent dat er geen enkele betrokkenheid is bij de koop of verkoop van een woning. Deze taak ligt in handen van een verkoopmakelaar
Taxateur geeft realistische schatting van de woningwaarde
Een huis kopen of verkopen is geen koud kunstje. Zo is uitgebreide kennis van de lokale huizenmarkt noodzakelijk. Gelukkig kun je de hulp inschakelen van onze taxateurs. Ze staan bekend om hun zorgvuldigheid en toegankelijkheid en geven een realistische schatting van de woningwaarde. Bij verkoop is het ook mogelijk een vrijblijvende waardebepaling aan te vragen van onze registermakelaars
Meer weten of wil je ons inschakelen bij een woningtaxatie of waardebepaling van je woning? Neem contact met ons op: 038-4212210 of via info@voermangreve.nl.
Hoe lang duurt het opstellen van een taxatierapport?
Voerman Greve valideert elk taxatierapport via het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWII). Deze instantie controleert of het document volgens de juiste (internationale) normen is opgesteld. Dit voorkomt hypotheek- en taxatiefraude. Het opstellen van een taxatierapport neemt meestal enkele dagen in beslag. Over het algemeen heb je het document binnen één week binnen. Een taxatierapport is overigens een momentopname. Zodoende hanteren hypotheekverstrekkers een geldigheidstermijn. Dit verschilt per bedrijf, maar zes maanden is gebruikelijk.
Hoeveel kost een taxatierapport?
Aan het opstellen van een taxatierapport zijn uiteraard kosten verbonden. Een exacte prijs is niet te noemen omdat taxateurs en makelaars hun eigen tarief mogen opstellen. Neem dan ook contact op met de taxateur en/of makelaar voordat hij of zij aan de slag gaat. Ga er vanuit dat je tussen de 650 euro of 850 euro kwijt bent voor een woningtaxatie, afhankelijk van de complexiteit en het aantal uren dat de taxateur bezig is met het opstellen van het rapport.
Gelukkig hebben we ook goed nieuws: de taxatiekosten voor de koper zijn fiscaal aftrekbaar.
Jouw droomhuis kopen?
Je hebt jouw droomhuis gezien? En wil je direct het huis kopen maar met ondersteuning van een aankoopmakelaar? Dat kan. Neem nu contact met ons op.