Overbruggingshypotheek: Hoe werkt het?
Het aantal verkochte woningen in Nederland lag in 2023 op ruim 132.000, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het moment van de sleuteloverdracht is bijzonder. Maar wat als je oude woning nog niet is verkocht? In dat geval is een overbruggingshypotheek onmisbaar. Wat is het precies en hoe werkt het? In dit artikel lees je alles over deze hypotheek.
Wat is een overbruggingshypotheek?
Wil je een woning kopen of verkopen? Het is zeker verstandig om zelf onderzoek te doen. Zo kan het zijn dat je een overbruggingshypotheek nodig hebt. Dit is een lening voor huizenkopers die hun oude woning nog niet hebben verkocht. Je ontvangt een bedrag om de periode tussen de levering van je nieuwe woning en de levering van je oude woning te overbruggen. Hoewel de woning na het tekenen van de koopakte als verkocht wordt beschouwd, vindt de eigendomsoverdracht en betaling pas plaats bij de levering. Dit verklaart dan ook de naam ‘overbruggingshypotheek’.
Wij vervullen jouw woonwensen
Bij de koop of verkoop van een huis sta je er natuurlijk niet alleen voor. Onze ervaren verkoopmakelaars begeleiden je door dit uitgebreide proces. Ook kun je bij ons terecht voor andere diensten, zoals verhuurbemiddeling en taxaties. Wij zijn goed op de hoogte van de actuele woningmarkt in Zwolle en omstreken. Aandacht en professionaliteit staan bij ons centraal. Zien we jou binnenkort?
- Heb je jouw droomwoning gezien of wil je een huis verkopen? Voerman Greve makelaardij staat voor je klaar. Neem nu contact met ons op.
Wanneer is het verstandig om deze hypotheek af te sluiten?
Op de dynamische woningmarkt wisselen periodes van stijgende huizenprijzen zich af met dalende prijzen. Dat is nu eenmaal hoe de economie werkt. Vaak is de verkoopprijs van een woning hoger dan de nog resterende hypotheekschuld. Dit verschil noemen we de overwaarde. Vaak zit er een aantal maanden tussen de verkoop en de eigendomsoverdracht van de oude woning. Dus duurt het even voordat het geld van de overwaarde op jouw rekening staat. Wel is het mogelijk om een deel van de overwaarde alvast op te nemen. Dit doe je met een lening die je wellicht al kunt raden: de overbruggingshypotheek.
Wat zijn de voordelen van een overbruggingshypotheek?
Dankzij de overbruggingshypotheek betaal je alleen de rente. Met de verkoopopbrengst van jouw oude woning, los je de lening in één keer af. Hierdoor kun je de periode tussen de koop en verkoop van een huis financieel overbruggen. En dat is niet het enige voordeel van dit type hypotheek. Laten we de voordelen even op een rijtje zetten:
- Je kunt alvast jouw droomwoning kopen: Een huis kopen terwijl jouw oude woning nog niet is verkocht? Dankzij de overbruggingshypotheek kom je niet in de financiële problemen. Bovendien hoef je niet te wachten op je nieuwe woning, want er kunnen meer geïnteresseerden zijn.
- De rente is aftrekbaar: Het is minder goed nieuws dat je rente moet betalen, maar er is ook een belastingvoordeel. De rente van deze lening is namelijk fiscaal aftrekbaar.
Wat zijn de nadelen van een overbruggingshypotheek?
Elke medaille heeft twee kanten, en dat geldt ook voor de overbruggingshypotheek. Houd rekening met de volgende nadelen voordat je voor deze lening kiest:
- Je hebt te maken met hoge maandlasten: Het overbruggen van de periode tussen de koop en verkoop van een huis is niet altijd makkelijk. Je krijgt ineens te maken met de kosten van zowel de oude als de nieuwe hypotheek én de rente van de overbruggingshypotheek. Ook al is het tijdelijk, de hoge maandlasten kunnen best zwaar zijn.
- De rente is vrij hoog: Helaas ligt de rente voor deze hypotheek vaak hoger dan die van een standaard hypotheek. De bank beschouwt het als een risico dat jouw oude woning nog niet is verkocht. Daardoor betaal je een hoger rentepercentage. Er zit ook een addertje onder het gras wat betreft de verwachte overwaarde.
Hoe zit het met de fiscale regeling voor deze hypotheekvorm?
Eerder in dit artikel schreven we dat de rente van de overbruggingshypotheek fiscaal aftrekbaar is. Laten we daar verder op ingaan, want belastingvoordeel is altijd goed nieuws. De Belastingdienst heeft een regeling bedacht om huizenverkopers tegemoet te komen. Dit betekent dat de rente van zowel de oude als de nieuwe hypotheek aftrekbaar is. Voor deze speciale hypotheekaftrek geldt een vaste termijn: je hebt recht op aftrek vanaf het moment dat de woning in de verkoop gaat, plus drie jaar daarna.
Koop of verkoop jouw woning zonder zorgen
Heb je in 2024 een nieuwe woning gevonden? Gefeliciteerd! Wil je hulp bij de aankoop of verkoop? Schakel dan de hulp in van Voerman Greve makelaars, dé NVM-makelaar in Zwolle. Persoonlijke service, zorgvuldigheid en deskundigheid staan bij ons centraal.
Wij bieden meerwaarde als makelaar. Benieuwd naar onze diensten? Neem contact op via tel: 038-4212210 of mail naar info@voermangreve.nl.