Home » Hoe gaat het eigenlijk met de woningmarkt in Zwolle?

Hoe gaat het eigenlijk met de woningmarkt in Zwolle?

We kunnen overal lezen hoe het met de woningmarkt in Nederland gaat. Maar hoe gaat het eigenlijk met de woningmarkt in Zwolle? Zinvol om te weten als u een huis wilt kopen in Zwolle.

Ik zet een paar cijfers op een rijtje

Woningprijzen verkochte woningen

In het vierde kwartaal van 2022 lag de prijs van verkochte woningen in Zwolle op EUR422.500,-. Dat is vergelijkbaar met het vierde kwartaal van 2021, terwijl er landelijk sprake is van een daling van 6,4%. De landelijke daling is nogal regio-gebonden en de Zwolse woningmarkt houdt zicht vooralsnog goed. De verkoopprijs in Zwolle in het vierde kwartaal is wel 2% lager dan de prijs van verkochte woningen in het tweede kwartaal van 2022. Dus we zien wel een lichte daling in het afgelopen half jaar.

Als we inzoomen zien we overigens grote verschillen tussen type woningen. Zo zien we dat vrijstaande woningen en appartementen nog een stijging laten zien ten opzichte van een jaar geleden, terwijl met name hoekwoningen en tussenwoningen een daling laten zien.

Overigens wordt de vraagprijs door verkopers nog niet aangepast op deze ontwikkeling. Gemiddeld genomen ligt de vraagprijs in het vierde kwartaal zo’n 10% hoger dan de vraagprijs vorig jaar dezelfde periode. Dus Zwolse verkopers zijn nog niet altijd genegen om mee te gaan in de ontwikkeling van de woningmarkt.

Verkooptijd woningen Zwolle

De gemiddelde verkooptijd in Zwolle bedraagt 27 dagen. De verkooptijd is wel geleidelijk opgelopen in het afgelopen jaar en ligt weer op het niveau van 2018-2019. Een jaar geleden stonden woningen gemiddeld 19 dagen te koop. Dit merken we ook in de markt. Het aantal bezichtigingen neemt al een tijdje af en kopers nemen meer de tijd om keuzes te maken. Overigens staan woningen landelijk iets langer te koop: gemiddeld 30 dagen. Het gaat dus nog steeds relatief snel in Zwolle.

Stijging woningaanbod

Mede doordat woningen langer te koop staan is het aantal woningen dat wordt aangeboden ook gestegen. Stonden er eind vorig jaar gemiddeld circa 75 woningen te koop, staan er in het laatste kwartaal van 2022 gemiddeld 183 woningen te koop bij NVM-makelaars in Zwolle. Dat is meer dan een verdubbeling. Met name het aanbod van 2/1 kapwoningen, vrijstaande woningen en tussenwoningen is flink toegenomen. Goed nieuws voor huizenkopers omdat er simpelweg meer keuze is. Ook het aantal transacties neemt toe in 2022, maar is nog niet op het niveau van bijvoorbeeld 2018.

Kortom: In Zwolle normaliseert de woningmarkt langzaam maar zeker en komt er meer keuze voor kopers, terwijl er vooralsnog geen sprake is van een heftige prijsdaling. We zien wel grote verschillen tussen woningtypen en tussen woonwijken in Zwolle.

Meer weten, sparren over de verkoop van uw woning of een gratis waardebepaling van uw woning? Neem contact met ons op.

Let op: De cijfers in deze rapportage zijn gebaseerd op door NVM-makelaars aan- en afgemelde koopwoningen bestaande bouw. Huurwoningen, nieuwbouw- en beleggingsobjecten zijn uitgefilterd.