Home » Bouwkundige keuring woning

Bouwkundige keuring woning

Wat is het en waarom is het belangrijk?

Een bouwkundige keuring van een woning is een inspectie van de bouwkundige staat van een pand. De inspectie wordt uitgevoerd door een bouwkundige expert die het pand van boven naar beneden inspecteert op mogelijke gebreken. Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren voordat je een koopovereenkomst tekent. Maar vaak wordt een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde gebruikt.

Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Een bouwkundige keuring is belangrijk omdat het kopers van een woning inzicht geeft in de bouwkundige staat van het pand. Het kan potentiële kopers helpen om te beslissen of ze de woning willen kopen of niet. Als er tijdens de keuring problemen worden geconstateerd, kan dit ook helpen bij het onderhandelen over de prijs of kan er verzocht worden om reparaties uit voeren voordat de verkoop wordt afgerond. Bovendien kan het helpen om onverwachte kosten en reparaties te voorkomen.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een bouwkundige keuring?

Tijdens de bouwkundige keuring wordt het pand van top tot teen geïnspecteerd. Hierbij worden alle belangrijke onderdelen van het pand gecontroleerd, waaronder het dak, de muren de fundering, de kozijnen, het sanitair en de elektrische installaties. Er wordt gekeken naar mogelijke problemen, zoals lekkages, scheuren, houtrot en verouderde installaties.

Stappen voordat een bouwkundige keuring plaatsvindt

Voordat een bouwkundige keuring plaatsvindt, zijn er een aantal stappen die moeten worden genomen. Ten eerste moet er een bouwkundig expert worden geselecteerd die de inspectie zal uitvoeren. Het is belangrijk om een expert te kiezen die gecertificeerd is en ervaring heeft met het inspecteren van woningen. Vervolgens moet er een afspraak worden gemaakt voor de keuring en moeten de kosten voor de inspectie worden vastgesteld. Tot slot moet de verkopende partij op de hoogte worden gesteld van de geplande keuring en moeten zij toestemming geven om het pand te inspecteren.

Wat gebeurt er na de bouwkundige keuring?

Na de bouwkundige keuring ontvangt de koper een rapport met de resultaten van de inspectie. In dit rapport staan alle mogelijke problemen, gebreken en een schatting van de daar bijkomende kosten. Als de keuring als ontbindende voorwaarde wordt gebruikt is het belangrijk dat er vooraf een maximaal bedrag voor direct noodzakelijk onderhoud is afgesproken bijvoorbeeld €5.000,-, als de kosten voor het direct onderhoud minder zijn kan de koop gewoon doorgaan. Als de kosten hogen zijn mag je de koop ontbinden.

Conclusie

Een bouwkundige keuring is een belangrijke stap bij het kopen van een woning. Het geeft kopers inzicht in de bouwkundige staat van het pand en kan helpen bij het voorkomen van het kopen van een kat in de zak. Daarnaast kan een bouwkundige keuring van je eigen woning ook van pas komen. Een dergelijk rapport geeft namelijk ook inzicht in de staat van je woning. Wellicht zijn er punten waarop je je woning kunt verbeteren en de waarde bij verkoop van je woning kunt beïnvloeden.

Jouw droomhuis kopen?

Je hebt jouw droomhuis gezien? En wil je direct het huis kopen maar met ondersteuning van een aankoopmakelaar? Dat kan. Neem nu contact met ons op.